Malé lyžiarske strediská na Slovensku sú druhé najlacnejšie v Európe

02.12.2012 Bratislava

Bratislava 2. decembra (TASR) – V kategórii malých lyžiarskych stredísk s dĺžkou svahov do 10 kilometrov sú druhými najlacnejšími v Európe slovenské lyžiarske strediská. Vyplýva to z prieskumu realizovaného sieťou ECC – Net, do ktorej patrí aj Európske spotrebiteľské centrum v SR (ESC) pôsobiace na ministerstve hospodárstva.

Do porovnania sa zapojilo takmer 400 stredísk z 22 krajín Európy. Zo Slovenska sa na prieskume zúčastnilo 14 lyžiarskych stredísk. Porovnávanie bolo zamerané najmä na infraštruktúru a cenové rozpätie v areáloch.

Malé slovenské lyžiarske strediská sa tak v porovnaní cien umiestnili ako druhé najlacnejšie hneď po areáloch v Českej republike. Ceny na Slovensku sú podľa prieskumu v týchto strediskách v priemere o tri až päť eur vyššie ako v ČR. "Obvykle sú však kompenzované dlhšími a náročnejšími svahmi a väčším počtom atrakcií," priblížilo ministerstvo hospodárstva.

V kategórii stredísk s dĺžkou tratí od 11 do 25 kilometrov ponúka podľa prieskumu najnižšie jednodňové skipasy slovenské stredisko Šachtičky. Za ním nasleduje Lyžiarsky areál Bonera Ramzové z Českej republiky a tretie miesto obsadilo bulharské stredisko Chepelare. Naopak, najdrahším v tejto kategórii je areál Eikedalen skisenter v Nórsku. Za ním nasleduje Biberwier-Marienberg v Rakúsku a tretím je Valdesqui v Španielsku.
 

Vyberte región